tisdag 12 januari 2010

Vem ska tjäna på mig?

Satt i bilen och lyssnade på p4 Göteborg där man diskuterade på vilket sätt man kunde spara in på elen.
Allvarligt talat.
Vi har massor av el som vi exporterar för att tjäna pengar.
Vi har massor av dyr el.
Vi kan iofs hjälpa att vi inte flyttar till ett varmt land på vintern så att vi slipper frysa, men å andra sidan kan det ju bli så varmt i dom där länderna att man måste använda AC och det kostar ju oxå el.
Men förslagen ramlade in per telefon.

Ta med hunden upp i sängen, det värmer så gott...-men sen när man ska upp och fixa frukost?
Klä på er lite kläder. Fleecetröjor och benvärmare tjocka yllestrumpor...- så man ska rulta omkring innomhus oxå,inte bara utomhus då?

Jag blir beklämd. Vilken värld lever dom i? Det var så många käcka förslag som kom in men inget handlade om att sänka elpriserna så att folk har råd att ha på elen, För den som knappar ner på värmen gör det fan inte av miljöskäl när det är -15grade utomhus.

Mitt förslag är: Förbjud alla företag att sko sig hutlöst på medborgaranas behov. typ, bostad, värme, sjukvård, tandvård ,,,ni kan säkert lista upp hur många saker som helst där medborgarens behov inte tillgodoses utan att nån jävel i andra änden sitter och pöser.

4 kommentarer:

  1. Det som retar mig mest med elmarknaden är att det minsann skulle bli så billigt om den bara avreglerades...jo pyttsan. Sälja el till högsbjudande på någon jävla elbörs. För att inte tala om statliga Vattenfall som renoverar kärnkraftsverk mitt i smällkalla vintern. Så har vi det här med att köpa kolkraft från Polen eller Tyskland eller vart den nu kommer ifrån. Listan kan göras lång på "hur tänkte dom nu" och irritationen ökar i takt med den.

    SvaraRadera
  2. Kolkraften i Polen är det som håller våra priser uppe. Kolkraft är det dyraste sättet att fixa el. Smart! Det är den högsta kostnaden som bestämmer även den billigaste.
    Så det är därför väldigt lönande att "Äga kolkfraft" Girigheten styr i alla väder"

    SvaraRadera
  3. Ja, gissa! Hela min tillvaro ser ut så. Vart man vänder sig så sitter det någon jävel där.

    Allvarligt talat, så är det bedrövligt osmakligt många gånger när människor gör vinst på andra människors olycka.

    SvaraRadera
  4. Det är som Agneta säger. Priset på Nordpool (den nordiska elbörsen) sätts efter den dyraste elen. Vindkraft är billigast, vattenkraft kommer därefter, sedan kärnkraft och dyrast är kolkraft och el från gasturbiner.
    Detta betyder att elhandelsbolagen (de som levererar el till kunderna, oss privatpersoner och alla företag) måste betala det högsta priset även för den billigaste elen, de dagar inte den billiga elen räcker till för att täcka allas behov.

    Elhandelsbolagen (dem du betalar din räkning till) är inte de som tjänar de stora pengarna. I och med avregleringen (-99 kom den om jag minns rätt) slåss de om kunderna och är därför tvugna att hålla priserna nere. Som konsument kan du vara smart och jämföra olika leverantörer och välja den som ger dig bäst pris. Det skiljer ganska mycket mellan den billigaste och den dyraste så det finns pengar att spara.

    De stora vinnarna är de elproducenter som tillverkar vindkraft och vattenkraft för de kan sälja sin el, som är billig att tillverka, till samma höga pris som de elproducenter som säljer dyr kolkraft.

    Elhandelsbolagen strävar alltid efter att köpa så billig el som möjligt. Det finns ingen anledning för dem att köpa samma produkt till ett högre pris.
    Detta innebär att vindkraftselen går åt först. Det produceras inte så mycket vindkraft i Sverige. 4% av all el som förbrukas kommer från vindkraft. Det finns några svenska elproducenter som satsar på att bygga ut vindkraften i Sverige. Men man ska veta att det finns mycket motstånd. Ingen vill ha ett vindkraftverk i närheten och många anser att vindkraften förfular.
    Trots att vindkraft är billigt och miljövänligt motarbetas den mycket. Regeringen har på gång att beskatta vindkraftsproducenterna för att vindkraften inte ska bli så billig att sälja. Idiotiskt!
    Vindkraften har en stor svaghet: När vi förbrukar som mest el - mitt i smällkalla vintern, så blåser det inte. Och när vi förbrukar ganska mycket el - under höststormarna, så blåser det för mycket för att man ska kunna ha vindkraftverken igång på ett säkert sätt. Du har säkert hört att man stoppar vindkraftverken när det blåser för mycket.

    Vattenkraftselen är också ganska billig. Vi har gott om vattenkraft i Sverige. På våren kommer nästan all förbrukad el från vattenkraften. Vattenkraften räcker dock inte till för att möta all förbrukning om vi har en torr sommar, eller torr höst, och inte på vintern.
    Hur mycket vatten som kan släppas på påverkas av grundvattenläget. Vattenkraften är hårt reglerad. Vattenkraftsproducenterna jobbar mycket med att effektivisera vattenkraften för att få ut mer effekt från befintliga forsar. Det är deras bästa chans att tjäna mer pengar.

    Anledningen till att elen blivit så dyr nu i vinter, är att det är riktigt kallt så att vi förbrukar så mycket att den el som produceras billigare inte räcker till. Vi måste importera kolkraft. Alternativet hade varit att göra som i Kina- stänga ner vissa industrier. Man kan ju inte stänga av elen för privatpersoner.
    Det som ytterligare förvärrar läget är att restaurering och reparation av kärnkraftsverk har fördröjts, så kärnkraften går inte för fullt.
    Det allmänna konjungturläget och priserna på olja påverkar också elpriset mycket, framförallt när elhandelsbolagen räknar ut vad de kan sätta för fastpriser.

    Ska man skälla på någon för den dyra elen så ska man skälla på dem som bestämt att nordpoolspriset (spotpriset) ska sättas efter den dyraste elen som säljs. Och jag tror faktiskt att det är myndigheterna i de nordiska länderna som har bestämt det.

    SvaraRadera