torsdag 25 februari 2010

Vad är aga?

Jag är emot aga, men vad ger det här för signaler
till tykna snorungar som inte visar respekt för
människor och gemensamma utrymmen?
Hur tänker föräldrarna till den här pojken
när dom går och anmäler örfilen?
Vad tycker ni?

14 kommentarer:

  1. Finns det en fond så att man kan "sponsra" mannens böter?

    SvaraRadera
  2. Det är insamlat redan, folk har skickat pengar per brev och han har fått mycket stöd. Föräldrarna till pojken och pojkens kamrater är förlorade för detta samhälle när de inte ens ber ursäkt ännu mindre ångrar och rätten sa att trakasserier/skadegörelse i månader var OK.

    SvaraRadera
  3. Det är ju föräldrarna som skulle örfilas upp för deras uppfostran borde vara ett ärende för socialtjänsten

    SvaraRadera
  4. När blev våld lösningen? Det finns alltid vägar runt det, iaf på den här nivån.

    SvaraRadera
  5. Skitungen får 3000kr som belöning för sitt beteende? Hmmmm, det gillar jag inte. Som vanligt spottar juristerna på allt vad rättsuppfattning heter.

    Rätten har dömt helt rätt enligt lagen men nu måste de återställa balansen.

    Förslagsvis genom att beordra polisen att utreda grabbens skadegörelse. Lyckas de med detta bör grabben dömas till böter för den. Böter runt 3000kr plus samhällstjänst låter lagom.

    SvaraRadera
  6. men da borde ju alla ni som inte gillar domen - acceptera att folk orfilar er nar de tycker att ni har gjort nagot fel. For enligt er ar det ju upp till en orfilare att bestamma vem som ska orfilas.

    SvaraRadera
  7. Hur ungjäveln och hans föräldrar kan komma undan i det här fallet är en gåta.

    Antar att socialtjänsten sover som vanligt - polisen får ju inte göra något med underåriga ligister förutom att köra hem dem till mor o far ...

    SvaraRadera
  8. OK Hans, kallar jag dig gubbjävel, cyklar på ditt fik och på din minigolfbana så där par månader förtjänar jag mer än ett örfil.Mina föräldrar hade tagit mig i örat och sett till att jag ber ursäkt och städar efter mig, de hade inte krävt skadestånd.

    SvaraRadera
  9. Det är väl klart att man inte ska få örfila upp människor i parti och minut. Är inte barnen allas ansvar även om det ytterst är föräldrarnas och här har föräldrarna brustit tusenfalt eftersom dom anmäler en örfil. Hade det varit mitt barn hade jag tagit ett allvarligt samtal med min son och förklarat att han handlat fel. Nu har föräldrarna och samhället visat att disrespekt är helt ok om det gäller den som trakasserar men inte den som vill försvara sig och sitt.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker inte att man ska få ge någon örfilar, varken barn eller vuxna ska behöva ta emot sådana. Och bara för att någon är barn, eller ungdom, så betyder det inte att vi vuxna har rätt att slå dem. Såklart ;-) Man har liksom förlorat när man varit tvungen att ta till nävarna.

    Men. Att man som förälder hjälper till och anmäler en örfil om ens barn fått pga att h*n betett sig illa är ju också galet. Känns som en dysfunktionell familj där föräldrarna kanske gjort så att deras som blivit kriminell pga dålig egen moral. Man kan ju inte "heja på" när ens barn trakasserar en annan människa utan att vara lite störd själv, kan jag tycka.

    SvaraRadera
  11. Magda säger det bra. Nåt är ju fel när föräldrar låter ungarna bära sej åt hur som helst.

    SvaraRadera
  12. Svår fråga, eftersom om det skulle bli praxis på att man får ge barn örfilar i uppfostrande syfte är det en tillbakagång i våra mänskliga rättigheter (om man nu anser att barn tillhör människosläktet). Det finns säkert många med fel inställning som skulle hurra och utnyttja detta tusenfallt genom att fullt ut börja slå. Det är inte så långt från öppen handflata till knuten näve.
    Varför har mannen inte tagit kort, sett till att ha vittnen etc till den skadegörelse barnet åsamkatt och gått den lagliga vägen?
    Vi är väl många som blivit kallade både det ena och det andra, vuxna som barn, utan att ha gett dem en smäll i uppfostrande syfte.
    Även om det kliar i fingrarna. Men syftet i det är ju inte rättvisa utan HÄMD.

    SvaraRadera
  13. Det där är ruskigt svårt. Kan tycka att snorungen förtjänade en rejäl örfil, men också att våld måste vara det absolut, ABSOLUT, sista man tar till.

    SvaraRadera
  14. Om någon av mina söner hade varit med om samma sak så hade jag skällt, diskuterat, straffat, ifrågasatt, dvs gjort allt det där som krävs av mig som föräldrar OCH jag hade polisanmält örfilen. För signalen jag ger mitt barn om jag inte anmäler är ju att det är ok att slåss. Det måste ha funnits 1000 saker han hade kunnat gjort istället för att slå.

    SvaraRadera